Adil Karaağaç Meslkeki ve Teknik Anadolu Lisesi - Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

DAL PROGRAMLARI

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır.

1. Yazılım Geliştirme

2. Ağ İşletmenliği

Okulumuzda Yazılım Geliştirme Dalında eğitim verilmektedir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma
  • Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma
  • Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma

YAZILIM GELİŞTİRME DALI KAZANIMLARI

• Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma

• Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama

• Mobil uygulamalar yapma

• Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

İSTİHDAM ALANLARI

Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

EĞİTİM - ÖĞRETİM ORTAMI

• Sınıflarımız birer şubeden oluşmaktadır.

• Alanımızda 6 adet Bilişim Laboratuvarı ve 1 adet teknik servis Laboratuvarı bulunmaktadır.

• Dersler bilgisayar laboratuvarlarında uygulamalı ve etkileşimli olarak yapılmaktadır.

• Uygulamaları her öğrenci kendi bilgisayarında yapmaktadır.

• Alan öğrencilerimiz 11.sınıf sonunda 200 saat Yaz Stajı yapmaktadırlar.

PROJE VE YARIŞMALAR

Bilişim Teknolojileri alanında öğretim gören öğrencilerimiz çeşitli proje yarışmalarında Konya ve Türkiye çapında dereceler elde etmiştir.

Öğrencilerimizle birlikte ülke genelinde veya ilimizde düzenlenen meb robot yarışması, Teknofest, Selçuklu SETAP gibi yarışmalara hazırlanmaktayız.

• Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 14.Uluslararası Meb Robot Yarışmasında Labirent Ustası Kategorisinde birincilik ödülü almıştır.

• METEK III Projesi kapsamında Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri arasında yapılan Türkiye geneli bilgi yarışmasında Türkiye 3’üncüsü olmuştur.

• Konya İnsan Mektebi Bizim Projemiz kapsamında ikincilik ödülü almıştır.

Yayın: 03.01.2024 - Güncelleme: 23.02.2024 14:46 - Görüntülenme: 229