T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

Alan Tanıtım Sayfası

NEDEN ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI?

Dünyada Elektrik elektronik sektörü, hızla büyüyen ve gelişen bir yapıya sahiptir. Elektrik Elektronik sanayine öncelik veren bir politika izleyen ülkelerin, gelişmişlik düzeyinde kısa sürede önemli ilerlemeler kaydettiği görülmektedir. Malezya, Singapur, Güney Kore gibi ülkeler, kalkınmalarını Elektrik elektronik sektörüne yaptıkları ve yapılacak yatırımlara bağlamışlardır. Sektör, dünya üretim hacminde çalıştırdığı işçi sayısı ve sanayinin tüm alanları üzerindeki etkisi nedeniyle dünyanın lider sanayi sektörlerinden biridir.

Günümüzdeki teknolojik yenilikler, büyük oranda Elektrik ve elektronik sektöründeki gelişmelere dayanmaktadır. Diğer birçok sektördeki teknolojik ilerlemeler, kendi alanlarındaki bilimsel çalışmaların yanı sıra, elektrik ve elektronik sektörü tarafından gerçekleştiren yenilik ve gelişmelere bağlıdır. Elektrik ve elektronik sektörü, bu özelliğiyle özellikle makine, motorlu araç, sağlık ve kimya sektörleriyle çok yakından ilgili ve bu sektörler için girdi sağlayan bir sektördür.

Elektrik ve elektronik sektörü, yüzyılımızın en nitelikli işgücünü barındıran sektörü haline gelirken; tek başına bir sanayi sektörü olmaktan çıkmış, yansıttığı teknoloji ile diğer tüm sektörlerin gelişmesine katkıda bulunan ve verimlilik artışını sağlayan bir sektöre dönüşmüştür. Türkiye ekonomisinde elektrik ve elektronik sektörü, son yıllarda hızla gelişerek, bütün sanayi dalları için vazgeçilmez bir sektör durumuna gelmiştir.

Adilkarağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanımız kurulduğu günden bugüne kadar Konya’da Elektrik Elektronik sanayi Sektörüne ara eleman yetiştirme konusunda katkı sunmaktadır. Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz üniversiteye yerleşmede, sanayi kuruluşlarında iş bulma ve staj çalışmalarında başarı göstermektedir. Alanımız sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirme konusunda yeterli kapasiteye sahiptir.

Okulumuzun Atölye ve Laboratuvarlarının, imkânları öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu teknolojik donanıma sahiptir. Eğitim personelimiz alanında tecrübeli, özverili, piyasa şartlarını bilen, disiplinli öğretmenlerdir. Alanımızda 3 başöğretmen ve 4 uzman öğretmen görev yapmaktadır.

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

03-01-2024


 

 

 

 

 

 

 

Otomatik kumanda Atölyesi 10. Sınıflar uygulama yaparken.

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgisayar Laboratuvarımız.

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

PLC Deney Setlerimiz.

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

PLC Laboratuvarımız.

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektrik Makinaları Laboratuvarımız. 

03-01-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektrik Tesisat Atölyemiz.

 

Okulumuz 2018 Eğitim öğretim yılında itibaren proje okulu olduğu için Alanımıza, LGS sınav puanı ile öğrenci almaktadır. Alanımızda Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Programları mevcuttur. Yani öğrencimiz dilerse 12. Sınıfta Anadolu Meslek Programı ile staj yaparak mesleğe ilk adımını atabilir, dilerse Anadolu Teknik Programı ile Üniversite sınavına hazırlanabilir. Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanından mezun olan öğrencilerimiz İki yıllık ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz 4 yıllık mühendislik bölümlerine dikey geçiş sınavı ile geçebilirler. Ayrıca Mühendislik fakültelerinin M.T.O.K. (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları) kapsamında öğrenci alan bölümlerine yerleşmede Alan mezunlarımız öncelikli olarak yerleşmektedir.

Alanımız öğretmenleri ve öğrencilerimiz katıldığı uluslararası, ulusal ve yerel Robot yarışmalarında farklı kategorilerde birçok derecesi vardır.

Elektrik Elektronik Alanını tercih edecek öğrencilerin;

El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz olması Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi mekanik konulara ilgili ve yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, kaldırma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen, sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olması gerekir. Fen bilimlerine, matematik, bilgisayar ve yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekmektedir.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, elektrik-elektronik teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Elektrik-elektronik teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde,

2. Büro makineleri teknik servislerinde,

3. Elektrik tesisatçılarında,

4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde,

5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,

6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,

7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,

8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,

9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,

10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,

11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,

12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,

13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler. 

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, elektrik-elektronik teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi modüllerden işlenir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.01.2024 - Güncelleme: 03.01.2024 13:50 - Görüntülenme: 198
  Beğen | 1  kişi beğendi